‘Werken als software engineer kan prima vanuit Egypte’

‘Werken als software engineer kan prima vanuit Egypte’

Jap werkt als senior software engineer voor Kurve. Dat werk kan hij prima vanuit huis doen. Wel zo handig, want hij woont momenteel vlakbij Caïro, in Egypte. 

Hoe lang werk je voor Kurve?
‘Een jaar en een paar weken. Toen ik een halfjaar bij Kurve werkte, vertelde ik dat ik voor langere tijd naar Egypte wilde. Gelukkig bleek dat geen punt. Sinds april doe ik mijn werk dus vanuit Egypte.’

Wat voor werk doe je?
‘Ik hou me bezig met de ontwikkeling van een tool waarin de content-ontwikkelaars van onze leermiddelen straks hun content kunnen maken. Zoals verschillende soorten instructie, opdrachten en oefeningen. Bij het schrijven van deze software komt een hoop kijken.’

Portretfoto Numo Edo Harries

Waarom wilde je naar Egypte?
‘De ouders van mijn vriendin Dina komen uit Egypte. Dina en ik fantaseerden vaak over hoe het zou zijn om in het buitenland te leven en daar iets van een hotelletje of iets dergelijks te starten. Op een dag stelden we onszelf de vraag: wat als we hier eens serieus werk van maken? Toen bleek dat we allebei veel zin hadden in dit avontuur! Egypte lag voor de hand, omdat Dina de taal spreekt en haar ouders hier een huis hebben.’

En toen ben je het gesprek aangegaan bij Kurve?
‘Ik ben met Theo en Bram [directie] gaan praten. We wisten door het thuiswerken in coronatijd dat werken op afstand prima kan met mijn werk. Dus gingen zij al snel akkoord.’

Hoe doe je je werk, terwijl je zo ver weg bent?
‘Ik werk vier dagen per week, gewoon van negen tot vijf. Ik neem online deel aan de meetings en met mijn afdeling communiceren we veel via het communicatieplatform Slack. Ik werk meestal aan mijn bureau waarop mijn laptop staat en een extra scherm. En als ik ergens anders ben, haal ik gewoon mijn laptop uit mijn tas, zodat ik – waar dan ook – kan werken. Voor mij is het grote voordeel van “thuiswerken” dat ik me goed kan focussen, wat wel nodig is in mijn werk.’

Wat is zo leuk aan werken vanuit Egypte?
‘Het is hier altijd mooi weer. Tussen de middag zit ik buiten te lunchen in de zon – in Nederland kan dat maar af en toe. En na het werk stap ik een hele andere wereld in. Caïro is groot en er is hier veel te zien en te beleven.’

Spreek je de taal al?
‘Ik doe mijn best! Twee uur per week krijg ik online les en ik doe aan zelfstudie. Inmiddels kan ik in een restaurant iets bestellen en eenvoudige gesprekjes voeren lukt al aardig.’

Wat is het grootste cultuurverschil tussen Egypte en Nederland?
‘Zoveel regels als er in Nederland zijn, zo weinig regels zijn er in Egypte. Alles kan en alles mag. Dat zie je met name in het verkeer. En als iemand zegt: ik ben er over 10 minuten, weet dan dat het nog best een paar uur kan duren! Laatst stond ik met Dina op een taxi te wachten toen een man ons vroeg of we vis wilden kopen. Hij deed de achterklep van zijn auto open en die lag vol met vis op ijs. Alles onverpakt, ik zag het water onder de auto uit druipen. Zoiets maak je in Nederland niet mee!’

Comments are closed.