Hoe start je met NT2 in Numo?

Hoe start je met NT2 in Numo?

Wist jij dat Numo ook heel geschikt is voor NT2-leerlingen vanaf 12 jaar? In dit artikel leggen wij uit hoe NT2-docenten het meeste uit Numo kunnen halen in hun lessen. Numo, het adaptieve online leermiddel voor ondermeer Nederlands, biedt de mogelijkheid om de basisvaardigheden van jouw leerlingen te versterken. We nemen je mee door de NT2-startmodule, laten we zien wat het te bieden heeft, en delen we tips over hoe je effectief start met NT2-lessen in combinatie met Numo.

Wat biedt de NT2-startmodule?

De Startmodule NT2 A0-A1 is ontworpen voor diverse doelgroepen, waaronder ISK-leerlingen, anderstalige leerlingen in vmbo, havo of vwo, en volwassen nieuwkomers zoals inburgeringsplichtigen, arbeidsmigranten of expats. Deze module is breed inzetbaar en biedt adaptieve oefeningen om de basisvaardigheden van het Nederlands te versterken.

Belang van de docent

Een essentieel aspect bij het gebruik van Numo in NT2-lessen is de betrokkenheid van de docent. Numo is bedoeld als aanvullend, zelfstandig oefenmateriaal naast het reguliere taalaanbod in de klas. De docent speelt een cruciale rol bij begeleiding van leerlingen, verduidelijking van termen en aanpassing aan de specifieke behoeften van de leerlingen.

1. Rubriek A: Numo, slepen, tikken, typen

Deze rubriek introduceert leerlingen tot Numo en digitale vaardigheden. Belangrijk hierbij is het klassikaal oefenen van specifieke Numo-termen. Het aanleren van digitale vaardigheden, zoals tikken, klikken, slepen en typen, is afhankelijk van de behoeften van de leerlingen.

2. Rubriek B: Letters en klanken

Deze rubriek richt zich op het leren kennen en herkennen van letters en klanken in het Nederlands. Docenten bepalen wanneer leerlingen klaar zijn voor het telefoon-alfabet. Aandacht gaat ook uit naar tweeklanken en tweetekenklanken, cruciaal voor spreekvaardigheid. Het onderscheid tussen klinkers en medeklinkers wordt geoefend en keert terug in de module Spellen NT2 A0-A1.

3. Rubriek C: Cijfers en geld

Deze rubriek helpt leerlingen cijfers, getallen en geldbedragen te begrijpen en uit te spreken. De oefeningen richten zich op grote getallen, jaartallen, het uitspreken van postcodes, datums en telefoonnummers. Er is ruimte voor variaties, maar één aangeboden methode biedt houvast.

4. Rubriek D: De klok

Leerlingen maken kennis met de analoge en digitale klok, waarbij verschillende niveaus worden aangeboden. Docenten kunnen herhaling aanmoedigen voor leerlingen die er moeite mee hebben. De variabele vragen zorgen voor continue uitdaging.

Wil je meer weten?

Numo biedt NT2-docenten de mogelijkheid om adaptief oefenmateriaal in te zetten, waardoor meer tijd vrijkomt voor individuele begeleiding en gerichte taaltaken. Door de docent als essentiële schakel te benadrukken, kunnen NT2-lessen met Numo effectief en doelgericht worden ingezet voor diverse doelgroepen.

Benieuwd naar wat er nog meer voor NT2-leerlingen in Numo te vinden is? Onze auteur Joyce Bommer vertelt meer over deze en andere NT2-modules in deze video!

Wil je nog meer weten over de NT2-modules? Lees dan de modulehandleiding.

Comments are closed.