Ook kinderen op Bonaire oefenen met Numo

Ook kinderen op Bonaire oefenen met Numo

Ook kinderen op Bonaire oefenen met Numo!

Al ruim 200 scholen in Nederland werken aan rekenen en talen met Numo. Maar wist je dat ook kinderen in het buitenland Nederlands oefenen met Numo? Manon de Vries, manager Service & Support bij Numo, heeft regelmatig contact met NTC-scholen, scholen in Vlaanderen en scholen in Caribisch Nederland. “In Numo kun je vanuit elk land werken. Bijvoorbeeld om je Nederlands op peil te houden als je tijdelijk in het buitenland woont, of als je thuis Papiaments spreekt, zoals op Bonaire vaak het geval is, maar in het Nederlands examen doet.”

Er zijn verschillende redenen waarom in andere landen Nederlands wordt geoefend. Kinderen van expats gaan bijvoorbeeld naar een NTC-school waar ze onderwijs in de Nederlandse taal krijgen. Dat doen ze om te voorkomen dat ze een achterstand oplopen, wat lastig kan zijn als ze weer teruggaan naar Nederland. Soms oefenen ze met Numo. “Zoals de Dutch Cultural Society (DCS) in Bangkok, De NTC-school De Rode Leeuw in Beijing en NTC De kikkertjes in Griekenland,” vertelt Manon. “Kinderen spreken wel Nederlands met hun ouders, maar spelling en grammatica moet je natuurlijk blijven oefenen. Met Numo kan dat heel gemakkelijk.”

Ook scholen in Caribisch Nederland gebruiken Numo als oefenprogramma. Manon: “Ik heb regelmatig contact met Stephanie Thiotakis, een docent Nederlands op Bonaire. Thuis spreken haar leerlingen meestal een andere taal dan Nederlands, bijvoorbeeld Spaans, Papiaments of Engels. In Numo kunnen haar leerlingen oefenen met Nederlands. Ik heb haar een appje gestuurd met de vraag waarom zij en haar leerlingen graag werken met Numo.”

Stephanie Thiotakis in haar Whatsapp: “De klas is nog steeds enthousiast. Ik heb mijn leerlingen om hun mening over Numo gevraagd. Een greep uit hun reacties: ‘Ik houd van rekenen, ik leer om beter na te denken’, ‘breuksommen maken is erg interessant’, ‘Nederlands vind ik saai, ik weet niet waarom’, ‘Nederlands is niet saai, ik hou van woorden en lezen’, ‘ik vind woorden leren het leukst’.”

Het Koninklijk Atheneum Antwerpen heeft eveneens een Numo-licentie. “Er zijn natuurlijk verschillen tussen het Nederlands en Vlaams,” legt Manon uit. “Maar deze school vindt dat de voordelen van Numo zwaarder wegen dan de kleine nuanceverschillen in taal. Dat leerlingen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo kunnen oefenen en het motiverende spelkarakter van Numo zien zij als grote pluspunten.”

Comments are closed.